Дълговото бреме в САЩ и други западни държави ще продължи да се увеличава, смята Марк Фабер, известен в инвестиционните среди като „господин Катастрофа“ заради вечно мрачните си прогнози, което ще доведе до “колосална бъркотия” в следващите пет до десет години.

Фабер смята, че политическите системи в западните държави ще позволят на дълговото бреме да продължи да нараства. При подобен сценарий на вечни дефицити, Западният свят ще натрупа огромни дефицити.

Един ден системата просто ще се сгромоляса, казва той.

“В крайна сметка, обикновено се стига или до големи промени, случващи се мирно чрез реформи, или чрез революции,” казва Фабер. САЩ се приближава към такава революция, както и Европа, смята той.

“Смятам, че в период от пет до 10 години ще настъпи колосална бъркотия … навсякъде в Западния свят,” казва Фабер. “Смятам, че дефицитът в САЩ, независимо от това кой е в Белия дом, ще остане над 1 трлн. долара годишно поне в обозримо бъдеще.”

Бюрокрацията в САЩ и Европа е прекалено голяма и тежат на икономиката, според икономиста.

“Моето лекарство за САЩ е намаляване на администрацията минимум с 50%. Ефектът ще е незабавно подобряване на икономиката.”