България ще купува асфалт от Албания за строителството на магистрали, а двете страни ще строят обща жп линия по европейски коридор номер 8. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете страни Бойко Борисов и Сали Бериша.

В началото на срещата с медиите преводачката допусна грешка при превода и обяви премиера на България като Бойко Димитров. Албанският министър-председател заяви, че преговорите между двете делегации са били много приятелски и ползотворни.

Двамата премиери се разбраха да си сътрудничат в развитието на икономическите отношения. В тази връзка беше и едно от трите подписани споразумения - това за развитие и подпомагане на търговските връзки между двете страни.

Премиерът Борисов заяви желанието България да купува битум - основна суровина за асфалт, за строителството на магистрали у нас. „Бутим искаме, колкото имате, толкова ще вземем", каза Борисов, цитиран от Дарик.

„Те могат да изнесат битум за България, това е най-добрият битум, естествен. Има пътища в България, строени с албански битум, които не са мръднали вече 30 години. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем", каза с усмивка премиерът Борисов.

Той напомни, че страната ни е била сред държавите в ЕС, подкрепили либерализирането на визовия режим за Албания, Черна гора, Македония и Сърбия.

„Лично аз бях много доволен от това, което премиерът ми каза за това, че в Косово християнските паметници, манастирите се пазят и се съхраняват и истински се надявам в следващите години, заедно със Сърбия и Македония, да построим големите си инфраструктурни проекти", каза той.

Срещата между премиерите Борисов и Бериша е в рамките на двудневната официална визита на българската делегация в албанската столица Тирана. Тази вечер двамата министър-председатели ще открият и българо-албански бизнес форум.

Любопитен факт е, че българската делегация кацна в Тирана с двата военни самолета „Спартан", защото правителственият еърбъс превозва делегацията на президента Росен Плевнениев в Израел.