Германия и Великобритания отхвърлиха почти едновременно предположенията, че германският канцлер Ангела Меркел ще се опита да отмени насрочената за ноември среща на върха в ЕС, ако Лондон смята да наложи вето на споразумението за европейския бюджет, както съобщи вестник „Файненшъл таймс”.

На пресконференция говорителят на кабинета на Меркел Щефен Зайберт заяви, че в Берлин са съгласни с Великобритания за необходимостта да се ограничи всяко увеличение на бюджета за периода 2014 - 2020 г. в момент, когато много страни-членки прилагат строги мерки за икономии. По думите му Германия подкрепя много умерено увеличение в бюджетната рамка.

Зайберт отхвърли категорично твърдението в публикацията на „Файненшъл таймс”, в която се казваше, че Германия възнамерява да предупреди Великобритания, че ще се опита да отмени Европейския съвет другия месец, ако премиерът Дейвид Камерън настоява да наложи ветото си над всяко споразумение, предвиждащо нещо повече от замразяване на разходите.

Говорител на министър-председателя Камерън каза в Лондон, че британското правителство не е получавало съобщение от Германия за евентуална отмяна на евро срещата на върха, на която ще се обсъди дългосрочният бюджет на съюза, съобщи bTV.