Преди шест седмици Управлението за федерален резерв (УФР) представи най-новия си план за укрепване на американската икономика. Тази седмица УФР вероятно ще изпрати просто послание - дайте време на плана да заработи, отбелязва АП, цитиран от БТА.

Не се очакват големи новини при приключването на двудневното заседание на УФР утре. Най-вероятно централната банка ще потвърди плана за изкупуване на облигации, гарантирани с ипотеки, който ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да стане купуването на жилища по-достъпно.

Краткосрочните лихви ще останат на рекордно ниски равнища до средата на 2015 година и ще бъдат предприети допълнителни мерки за стимулиране, ако наемането не се повиши.

Тези политики трябва да подкрепят икономиката, която проявява признаци на укрепване, но не расте достатъчно бързо, за да създава много работни места, за да се увеличат доходите на американците.

През тримесечието януари-юни икономиката нарасна с 1.3 процента. Според анализаторите икономиката е нараснала малко по-бързо през тримесечието юли-септември.

Много работодатели обаче остават предпазливи при наемането отчасти заради увеличаването на данъците и орязването на разходите, които трябва да влязат в сила догодина, и отчасти заради забавения растеж на световната икономика.

Сега вероятно УФР ще поиска да изчака, за да оцени резултатите от предприетите политики, преди да реши дали ще предприема нови мерки, отбелязва Асошиейтед прес. Друга причина за задържане на положението е спорът за това дали предприетите действия от УФР подобряват достатъчно ситуацията, ако въобще я подобряват.