Над 60 човека бяха задържани, а финансови и материални активи за повече от 230 млн. евро бяха конфискувани при спецоперации в различни части на Апенинския полуостров.

В Палермо полицията арестува 41 предполагаеми членове на сицилианската Коза ностра. Те са заподозрени в съучастие в изнудване, трафик на наркотици, незаконно притежание на оръжие и други престъпления.

Сред жертвите на заподозрените са продуцентите на телевизионен сериал, който се снима в Палермо, както и местни бизнесмени и собственици на магазини, казаха от полицията. Органите на реда са извършили обиски и в няколко пункта за залагания, притежавани от мафията.

В северния град Торино съдия разпореди да бъдат арестувани 22 предполагаеми членове на Ндрангета - престъпна групировка от южната област Калабрия, която оперира и в северните райони на Италия. В хода на акцията са били иззети активи за няколко милиона евро, съобщи Нова телевизия.

По думите на съдията Джузепе Салерно, организацията е повлияла на изхода от местните избори през миналата година в градчето Кивасо в околностите на Торино. В замяна престъпниците искали присъждането на обществени поръчки за промафиотски фирми и включването на довереник на групировката в органите за местно управление.

В Реджо ди Калабрия данъчната полиция иззе активи за 230 млн. евро, включително контролните пакети акции в два известни хотела и местния баскетболен отбор.