До късно през нощта продължиха масовите протести в испанската столица Мадрид срещу икономическата политика на правителството на Мариано Рахой. Испанците се заканиха, че шествията и демонстрациите няма да спрат, докато гласът им не бъде чут.

Поредният масов протест беше провокиран от обсъждането на проектобюджет за 2013 г., който предвижда драконовски мерки за икономии. Събралото се множество носеше плакати с надпис "НЕ"! и скандираше за оставка на правителството на Мариано Рахой.

Хората закачаха посланията си върху железните ограждения, които пазеха сградата на парламента от хулигански прояви. "Ние не сме срещу самите хора, а срещу начина, по който тази криза се управлява - на гърба на обикновения човек", обясняват испанците, цитирани от ТВ7.

Този път обаче протетсът беше по-скромен и по-мирен от предишните. Според анализататори, част от испанците са се примирили с промените и поредното намаляване на заплатите.

Те са наясно, че бюджетът ще бъде приет, защото консерваторите на премиера Мариано Рахой имат абсолютно мнозинство в парламента.

На този фон испанската Централна банка прогнозира спад на икономиката на страната с 0.4% през третото тримесечие.