Игрите на 30-та олимпиада в Лондон през изминалото лято са стрували почти 9 млрд. паунда (или около 11 млрд. евро), което е с 377 млн. паунда по-малко от предвидения бюджет. Това става ясно от официалния доклад на местния организационен комитет.

Макар че някои от договорите все още предстоят да бъдат отчетени, членове на британското правителство определиха спестените средства като "благоразумно поведение". Министърът на спорта и олимпийските игри Хю Робъртсън нарече свършената работа в рамките на бюджета "невероятен успех".

"Нямам никакво съмнение, че Лондон 2012 поставя нови стандарти по отношение на подготовката и организацията на най-големият спортен форум", добави той, цитиран от Нова телевизия.

От изявлението на Робъртсън пред британските медии става ясно, че в момента все още се водят преговори с охранителната фирма G4S, която се провали в осигуряването на достатъчен брой пресонал по сигурността.

"Спестените средства ще са в рамките на 377 млн. паунда, но като приключат преговорите с G4S, може да се очаква, че сумата ще нарасне. Прогнозите ми през лятото, че целият проект ще е под 9 млрд. паунда, се оправдаха", обобщи той.