Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 39 123 029.84 лева за широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление бе подписан днес между Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС) и Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”(ОПРР) в присъствието на министър-председателя, министри и зам.-министри, съобщиха от Министерството на транспорта.

860 км инфраструктура за бърз интернет в отдалечени райони ще бъде изградена в 29 общински центрове и 24 малки населени места.

„Това е следваща стъпка в посока на изграждане на цифровите магистрали, по които скоро ще тръгнат електронни услуги”, каза по време на церемонията заместник-министър Борисов. По думите му, с реализацията на проекта, България е изпълнила една от най-важните препоръки на Стратегията „Европа 2020” за приобщаване на хората от отдалечените райони към цифровите технологии.

Общата стойност на проекта е 39 127 529.84 лв., с които да бъде изградена защитена, сигурна и надеждна инфраструктура за широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали райони на страната.

Проектът ще обхване около 300 000 българи, както и публичните институции и бизнеса в избраните райони. Срокът за изпълнение е 2 години.

След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори.