Европейската комисия отрече да е постигано споразумение между гръцките власти и основните кредитори на страната (ЕС, ЕЦБ и МВФ), въпреки че гръцкото правителство заяви, че е получило отсрочка с две години, за да изпълни фискалните си цели.

"Беше постигнат съществен напредък в преговорите с Гърция, но важните въпроси остават, преди да постигнем глобално споразумение", заяви в Twitter Саймън О`Конър, говорител на комисията, отговарящ за икономическите въпроси.

Вчера гръцкият финансов министър Янис Стурнарас обяви, че е постигнато споразумение с Тройката за нови мерки за строги ограничения, предвиждащи бюджетни икономии от 13.5 млрд. евро за две години, както и отсрочка с две години за оздравяване на финансите на страната, посочва БГНЕС.

"Пакетът с нови икономии беше завършен и ние получихме отсрочка за приспособяване на бюджета", заяви той пред гръцкия парламент. До момента думите му не бяха потвърдени или отречени от Тройката, с изключение на Европейската централна банка.

"Прегледът на положението в Гърция от Тройката все още не е завършил. Разбрах, че е бил постигнат напредък, но остава да се уточнят някои неща и нямам повече информация", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция в Бундестага в Берлин.

Така той потвърди изявлението на члена на Борда на директорите на банката Йорг Асмусен, който заяви, че няма "окончателно споразумение на Тройката с гръцкото правителство".