Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити пред депутатите от Бундестага закупуването на държавни дългове от банката в подкрепа на изпадналите в криза страни от еврозоната. Актът беше остро критикуван от някои германски депутати.

Драги отрече новата програма за неограничено откупуване на държавен дълг на ЕЦБ (OMT) да е форма на непряко финансиране на държавите или да подхранва риск от инфлация, както твърдят някои германски икономисти и депутати.

"Програмата ОМТ не води до скрито финансиране на правителствата. Ние специално създадохме инструментите си за намеса, за да избегнем това", заяви президентът на ЕЦБ, цитиран от БГНЕС.

Освен това "програмата ОМТ не води до инфлация. Ние създадохме нашите операции така че последиците от тях да не оказват влияние на валутните условия", допълни той. Драги говори пред депутатите от германския парламент в присъствието на членове на бюджетната комисия, комисията по финанси и по европейски въпроси.

Срещата беше необичайна за президента на валутната институция във Франкфурт. Макар той редовно да се изказва пред Европейския парламент, няма обичай да се среща с национални депутати дори неформално.

В началото на септември Драги представи програмата ОМТ, нов план за откупуване на краткосрочни и средносрочни държавни ценни книжа, предназначени да подкрепят изпадналите в затруднение страни от еврозоната.