Във Варна ще плащат вече и данък "котка". 24 лева ще броят от Нова година морските вълци, които имат в домовете си мяукащи четириноги. Същата такса ще плащат веднъж на 12 месеца и стопаните на кучета, реши общинският съвет вчера. Новият налог влиза в сила от 1 януари.

Варненци ще могат да броят парите заедно с данъците си за апартамент, кола и др., обясни Светослав Темелков, шеф на комисията по обществен ред и сигурност. За четириногите в близките села таксата е наполовина по-ниска - 12 лева.

От налога са освободени собствениците на кастрирани животни. Сесията не прие предложението собствениците на котки да плащат 50 на сто от таксата за кучета. Крайният срок за плащане на годишната такса е до 31 март на текущата година или в едномесечен срок от датата на придобиване на домашния любимец, ако тя е след 31 март.

В първия месец след стартирането на електронния регистър за домашните любимци в него са вписани 20 котки. Броят на кучетата към момента е около 700, стана ясно по време на сесията.

Пловдивчани пък ще плащат по-висока такса смет от началото на следващата година, научи вестник "Стандарт". Налогът ще се вдигне с 0.3 промила и става от 1.2 на 1.5 промила. Предстои новата такса да бъде гласувана от Общинския съвет под тепетата заедно с бюджета за 2013.

Едновременно с увеличението на такса смет за гражданите тя ще бъде намалена за бизнеса, който ще плаща 5.3 вместо досегашните 5.5 промила. От общината обясниха увеличението на таксата за гражданите с повечето отчисления, които всяка година се правят от градския бюджет за РИОСВ за рекултивация на сметищата.

От 2013 г. под тепетата поскъпва и данък МПС, който за автомобили до 1800 кубика скача с 40%, а за по-мощните коли с 10 на сто.