Известният германски пилот от Формула 1 Михаел Шумахер не изключва, че може да напусне Швейцария, където живее от дълго време, ако властите в страната отменят данъчните облекчения за чужденци. По думите му примерът му може да бъде последван и от други известни личности, което в крайна сметка ще удари по бюджета на страната.

Шумахер вече много години живее със семейството си в луксозната вила La Reserve , в градчето Гланд, близо до Жененва. Неговият избор паднал върху Швейцария не само заради красотата на природата и чистия въздух, но и заради много либералното отношение на данъчното законодателство към чужденците.

Данъчните облекчения в Швейцария, от които се възползват много богаташи, обаче бяха подложени на сериозна критика. В някои кантони на страната вече се проведоха референдуми за тяхната отмяна.

В Западна Швейцария, където живее Шумахер и още много богати хора, облекченията още важат, но швейцарските социалдемократи вече са събрали достатъчно подписи за организирането на общонационален референдум за отмяна на данъчните облекчения за чужденци. Гласуването се очаква са се проведе след няколко месеца, съобщава Der Sonntag.

Впрочем такова удобно място като Швейцария, включително от финансова гледна точка, ветеранът от Формула 1 трудно ще намери. Във всеки случай той едва ли ще се върне в родното си немско градче Керпен, предвид че Германия чака от него подоходен данък от поне 42%.

В Швейцария, независимо от сложната данъчна система, максималното съвкупно облагане (федерални, кантонни и местни данъци) не надвишава 25%.

В по-голямата част от Европейския съюз данъците са от порядъка на 30-50 процента от доходите.

Вариант за Шумахер е да се премести в Дубай, където има къща. Но тогава пътуването му в Европейския съюз ще бъде силно затруднено.