Уорън Бъфет безспорно е признат за един от най-големите финансови умове в наши дни. Неговите изказвания са полезни за инвеститорите. Ето и кои са последните коментари на Бъфет в интервю, дадено за CNBC.

На провокацията да направи свободни асоциации на думата „купувай“, Бъфет отговаря по следния начин:

По-скоро бих казал дръжте, коментира Бъфет. Идеята, че новините за забавянето и кризата в Европа, или нещо подобно на това, биха накарали хората да продават е погрешна. Например, ако имате добра ферма, която се ръководи от добър наемател, вия няма да я продадете, защото някой казва „ето вижте какви са новините“ или „това се случва в Гърция“, или нещо от този сорт.

Ако притежавате апартамент или къща и трябва да повишите наема с малко, но тя е с добра локация и добър мениджър, едва ли ще помислите за продажбата й.

Същото важи и ако имате добър бизнес, като например франчайз на McDonald's, няма да обмисляте това дали да го купувате или продавате всеки ден.

Същото важи и когато притежавате акции, така държите дял от бизнес, особено ако бизнесът е наистина добър. А вие имате възможност да подбирате най-добрите бизнеси по света.

Да се купува и продава този бизнес при излизане на определени новини е просто лудост, според Бъфет. Има хора, професионалисти, които управляват този бизнес за вас. Вие знаете, че те ще се представят добре в дългосрочен план, например, в следващите пет до десет години. Да се смята, че излизането на новини може да ви накара да влизате или излизате от позиции е ужасна грешка, смята великият инвеститор.

Това, което можете да направите, е да подберете добър бизнес и да останете с него.

Купувам акции през целия си живот. Първата си акция купих, когато бях на 11 години и това бе три месеца след Пърл Харбър. Всички новини бяха ужасни и това беше страхотен момент за покупка на акции. Трябваше да ги държа тези акции вечно..., заключва гуруто.