В България имаше един голям увеселителен парк, но той в момента не работи. На Запад обаче всеки родител с малки деца може да потвърди, че тематичните увеселителни паркове са голям бизнес.

Трудно е семейство от четирима да посети тематичен парк за един ден и да избегне плащането на неколостотин долара.

Цените на целодневните билети обикновено са най-големият разход. Вижте пет от най-скъпите увеселителни паркове, подбрани от Investopedia:

Walt Disney World

В Орландо, Флорида, вероятно има най-голяма концентрация на увеселителни паркове в света. Walt Disney World е бижуто в короната, а след него се появиха редица конкурентни паркове.

От Disney наскоро са увеличили цената на еднодневния билет на 89 долара за посетители на възраст 10 или повече години. Това означава, че Disney World може да се похвали с най-скъпите билети.

Universal Studios Florida

Universal има няколко тематични увеселителни парка близо до домашния терен на Disney в Орландо. Два от тях са Universal Studios Florida и Islands of Adventure. Еднодневен пропуск за всеки от двата парка струва 88 долара. Тези, които искат да посетят и двата парка в един ден, пък ще трябва да платят общо 123 долара.

Disneyland

Основното присъствие на Disney по отношение на тематичните паркове може да е в Орландо, Флорида, но централата е в Бърбанк, Калифорния. Недалеч от там се намира Disneyland, еднодневният билет за който струва 87 долара за посетители на 10 и повече години.

Децата на възраст между три и девет години влизат на цена от 81 долара. За 125 долара могат да бъдат посетени Disneyland и Disney California Adventure Park, отделният билет за който също струва 87 долара.

SeaWorld Orlando

Съвсем близо до Disney World и останалите конкурентни паркове в Орландо се намира SeaWorld – парк с представления с китове и делфини и смесица от влакчета, въртележки и забавления. Целодневен билет за парка струва 84.99 долара, но ако е закупен онлайн, цената е с 10 долара по-ниска. Билетът за друг подобен парк - Aquatica и Busch Gardens, струва общо 144.99 долара.

Universal Studios Hollywood

Целоднвеният билет за Universal Studios Hollywood струва 80 долара, а високите под 120 см влизат срещу 72 долара. Universal си партнира със SeaWorld, предлагайки общ билет за двата парка, който струва 125 долара за посетителите над 10-годишна възраст.