Червен код е обявен в две области на страната заради интензивни валежи, съобщиха от синоптиците от НИМХ при БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска и Кърджалийска.

В останалата част на страната времето също ще бъде опасно. Оранжев код за валежи е обявен за областите Благоевградска, Хасковска, Пловдивска и Пазарджишка.

Жълт код в 20 области предупреждава за бурен вятър. Това са Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Варненска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Кюстендилска, Пернишка, София област, София град, Монтанска и Врачанска област.

През нощта срещу понеделник в почти цялата страна ще вали, като отново в Южните Родопи и югозападните райони валежите ще са най-значителни. Ще духа силен южен вятър с пориви до 25 м/сек, само в западните райони на Дунавската равнина и Тракийската низина вятърът ще е слаб.

Минималните температури ще са в границите от 7-10° в местата без вятър и валежи, до 18-20° в Източна България и северно от планините, а максималните от 18-20° до 27°.

Времето е много опасно при червен код. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети.

Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.