Управляващата Партия на регионите на украинския президент Виктор Янукович води с 28.1 на сто на парламентарните избори, показват предварителните резултати. По данни на Reuters, Обединената опозиция е на второ място с 24.7 на сто от гласовете за партийната листа, което й отрежда половината от 450-те места в парламента на бившата съветска република.

Другата опозиционна партия - УДАР, на известния боксьор Виталий Кличко, е на трето място с 15.1 на сто. Украинско обединение "Свобода" - 12.3% и Комунистическата партия на Украйна - 11.8%, са съответно другите две партии, които влизат в парламента на страната.

Данните оповести на пресконференция в Киев директорът на фонда „Демократически инициативи” Ирина Бекешкина. Резултатите от екзитпола показват, че опозиционните партии са се представили добре на вота, отбелязва AP. Избирателната активност е била близо 45%, обявиха от Централната избирателна комисия на Украйна.

Изборите в Украйна предизвикаха вниманието на международната общност, тъй като се смятат за тест за привързаността на Янукович към демокрацията и европейските ценности в момент, когато харизматичната опозиционна лидерка, бившият министър-председател Юлия Тимошенко, е в затвора.

Изборът на депутатите за 450-местната Върховна рада се състоя по смесена система: 225 депутати се избират по партийни листи, а останалите 225 - по едномандатни окръзи. В изборите участваха 21 политически партии или общо 5208 кандидати, от които 2554 по партийни листи и 2654 едномандатни.

Централната избирателна комисия планира да оповести официалните предварителни резултати днес, съобщи bTV.