Общото състояние на стоте най-богати хора в света е намаляло със 17.7 млрд. долара през миналата седмица, след като разочароващите корпоративни резултати в САЩ бяха допълнени от опасенията по отношение на икономическия растеж.

Джеф Безос, основател на Amazon.com Inc., е изгубил 120 млн. долара през седмицата. Базираната в Сиатъл компания отчете по-слаби от очакваните резултати, както и първата си тримесечна загуба от 2003 г. насам. Безос заема 21-0 място в класацията с лично състояние от 22.5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Слабите резултати на Apple Inc. и DuPont Co. допринесоха за понижението на индекса S&P 500 с 1.48% за седмицата. От Федералния резерв на САЩ обявиха през миналата седмица, че икономиката все още отчита слаб растеж, докато безработицата остава висока.

Европейският индекс Stoxx Europe 600 падна с 1.3% през миналата седмица, затваряйки на ниво от 270.51 пункта.

Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим остава най-богатият човек в света с лично състояние, оценявано на 75.6 млрд. долара. Богатството на Слим намалява с 2 млрд. долара за миналата седмица. Втори в класацията е съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс с 62.5 млрд. долара.

Челната тройка се оформя от най-богатия европеец Амансио Ортега с лично състояние от 52 млрд. долара. Той изпреварва с 5.6 млрд. долара Уорън Бъфет. Богатството на Ортега, който е основател на Inditex SA, притежаваща редица модни марки, между които и Zara, е нараснало с над 16 млрд. долара.

Във вторник Виктор Векселберг стана най-богатият руснак, след като Rosneft се съгласи да придобие TNK-BP за 54.8 млрд. долара. Състоянието на Векселберг се оценява на 17.9 млрд. долара, като по този начин той изпреварва с 900 млн. долара Алишер Усманов.

През миналата седмица хеджфонд мениджърът Джон Полсън обяви, че дарява 100 млн. долара на Сентрал парк. Той заема 75-о място в индекса на милиардерите с лично състояние в размер на 11.8 млрд. долара.

Марк Закърбърг, главен изпълнителен директор и съосновател на Facebook Inc., е добавил 1.5 млрд. долара към състоянието си през миналата седмица, след като социалната мрежа обяви продажби в размер на 1.26 млрд. долара. Цената на акциите на Facebook скочи с 19.1% в сряда, което придвижи Закърбърг с 21 места напред в индекса на милиардерите.

Това беше и най-големият еднодневен срок, откакто Bloomberg започна да следи ежедневно състоянието на най-богатите на 5 март. Закърбърг в момента заема 83-о място с лично състояние от 11.2 млрд. долара.