Ураганът "Санди" удари източното крайбрежие на САЩ в щата Ню Джърси, съобщиха от Националния център за ураганите в специален бюлетин.

"Пост-тропическият циклон "Санди" удари сушата близо до Атлантик Сити към 20.00 часа местно време", съобщи институтът. Силата на ветровете леко е отслабнала от 150 на около 130 км/ч., но те духат с тази сила в радиус от около 800 км.

Стихията връхлетя бреговете на Ню Джърси, при което загинаха най-малко 11 души от Западна Вирджиния до Северна Каролина и Кънектикът.

Ураганът предизвика поройни дъждове по улиците на Атлантик сити. В Манхатън бе регистрирано рекордно вълнение, което доведе до наводняването на подстанция и до повсеместно спиране на електрозахранването.

Силните ветрове събориха строителен кран върху 90-етажен небостъргач. До жертви не се стигна, но властите разпоредиха евакуацията на високите етажи.

Милиони американци от 11 щати са без ток заради бедствието. Сред най-тежко засегнатите са Ню Йорк и Ню Джърси, където засегнатите са над 500 000 във всеки от щатите.

В една от най-старите атомни електроцентрали в САЩ се наложи въвеждането на режим на „особена ситуация”, съобщи федералната Комисия по ядрено регулиране, съобщи bTV.

Под заплаха от наводняване се оказа атомният реактор „Ойстер Крийк” в щата Ню Джърси. Първоначално там бе обявен режим на „необичайно събитие” – най-ниското ниво по приетата в американските АЕЦ скала за опасност. Два часа по-късно се наложи повишаването на нивото до второ от общо четири равнища.

В същото време представителите на комисията подчертават, че ситуацията е под контрол. Те очакват, че в близките часове равнището на водата в района на централата, която се намира в близост до Атлантическия океан, ще започне да спада.

Пентагонът изпраща 7 хил. военнослужещи от Националната гвардия на САЩ в помощ на спасителите, готвещи се за среща с урагана Санди, съобщи БГНЕС.

Около 6700 военнослужещи от Националната гвардия са приведени в пълна бойна готовност и са изпратени в щатите, които се очаква да бъдат ударени най-силно от урагана - Ню Йорк, Масачузетс, Вирджиния, Ню Джърси, Кънектикът и Мериленд.

Войниците ще оказват помощ на властите в подготовката им за посрещането на Санди, а впоследствие ще помагат за преодоляване на последствията от урагана. Те ще се включат и в спасителните работи, помагайки на специалистите и групите за борба със стихиите при извънредни ситуации, като ще вземат участие в евакуацията на населението, спасителните работи и оказване помощ на пострадалите и снабдяването им с провизии.

Като цяло, отбелязва се в пресрелийз на Пентагона, до 61 хил. военнослужещи от Националната гвардия са готови да се притекат на помощ на пострадалите райони. При нужда ще бъдат включени и всичките 140 хеликоптера, с които разполага Националната гвардия.