От следващата година БДЖ ще предлага билети и в интернет. От 8 декември само с едно изпращане на SMS ще може да си закупуваме билет за влак.

"Продажбата по SMS първоначално ще стартира пилотно по една линия София-Мездра и след това, ако се окаже успешен проектът, ще го реализираме в цялата страна. Говорим само за пътнически и крайградски влакове, които са най-проблемни в снабдяване на билети с нашите пътници," Димитър Костадинов от "Пътнически пренози" в БДЖ

Билетът за влак няма да повиши цената си. Тя ще се натовари единствено от таксата за краткото текстово съобщение към мобилния оператор. Ако клиентът обаче има безплатни SMS-си в тарифния си план, и тази надценка отпада.

"Клиентът ще трябва да впише инициалите на първоначална и крайна гара с едно средно тире между тях. Като на всички гари ще направим информационни табели с първоначалните знаци на гарите. Това е достатъчно условие за подаване на билет, като системата връща най-близкия влак до 25 минути, който е по разписание по тази дестинация, и ви дава опция да закупите билет. Ако сте съгласни, натискате "едно" и закупувате билет," посочва Димитър Костадинов.

Веднага след това ще получите на мобилния си телефон отговор, който ще съдържа уникален код. Той ще бъде проверяван от кондукторите чрез специално устройство. По този начин ще се избегнат измамите.

Очаква се след Нова година БДЖ да пусне и нова услуга. Билетите за влак ще се купуват и по интернет.