От Apple Inc. обявиха, че Скот Форстол, който отговаряше за мобилния софтуер в компанията, и Джон Браует, който пък беше начело на продажбите на дребно, напускат, след като главният изпълнителен директор Тим Кук предприе промени в ръководството на компанията.

Форстол ще напусне през следващата година, а дотогава ще изпълнява ролята на съветник на Кук. Джони Айв, Еди Кю, Боб Мансфийлд и Крейг Федериги ще поемат допълнителни ръководни отговорности, обявиха от компанията.

Форстол ръководеше разработването на продукти като картовия софтуер и интелигентния помощник Siri, които бяха посрещнати с критики. Той също така наскоро е имал сериозни спорове с други ръководители в компанията, според запознати източници.

Кук, който наследи съоснователя Стив Джобс, прави промени в ръководството на Apple, на фона на падащата цена на акциите на компанията и нарастващата конкуренция от страна на Google Inc., Microsoft Corp. и Amazon.com Inc.

Форстол беше отговорен за софтуера, свързан с картите на Apple, който беше представен миналия месец и в който имаше множество пропуски, което пък помрачи дебютът на iPhone 5.

Кук е освободил Форстол, след като той е отказал да подпише публично писмо до клиентите на Apple, в което се извинява за пропуските в софтуера, според запознат източник. Вместо това Кук е подписал писмото.

Ръководните промени ще увеличат правомощията на Джони Айв, който в момента оглавява индустриалния дизайн на компанията, по отношение на визията и детайлите по продуктите на Apple. Той ще поеме отговорността за така наречения човешки интерфейс, или софтуерът, от който зависи как клиентите комуникират с устройствата на Apple.

Форстол беше протеже на Джобс и ръководеше създаването на софтуера за най-добре продаваните продукти на компанията iPhone и iPad, които носят две трети от продажбите й.

Форстол също така оглавяваше развитието на интелигентния помощник Siri, който, според някои клиенти, не работи толкова добре, колкото го рекламираха от Apple.

Браует се присъединява към Apple през април, след като беше нает през януари от поста му на главен изпълнителен директор на Dixons Retail Plc - най-голямата верига за продажби на потребителска електроника в САЩ. Apple беше търсила повече от седем месеца заместник на Рон Джонсън, който напусна миналата година, за да оглави J.C. Penney Co.

Акциите на Apple поевтиняха с 14%, откакто затвориха на рекордно високо ниво на 19 септември.