Реално достигналите пари до фирмите по ОП "Конкурентоспособност" са повече от 15 на сто, докато през май те бяха едва 9 на сто.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при връчването на договорите на 85 фирми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата за технологична модернизация в малките и в средните предприятия, предаде БТА. Вече са договорени 71.96 на сто от средствата по програмата, каза министърът.

На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът напомни, че когато ГЕРБ е дошла на власт, са били спрени всички програми и фондове на ЕС за България, а сега страната ни е за пример в усвояването на еврофондовете.

"Това са живи пари, които влизат във вашите компании", обърна се Борисов към представители на деловите среди и ги призова да споделят с него възникналите проблеми при работата с програмата.

Спрямо същия период на миналата година са договорени четири пъти повече средства, а разплатените са два пъти повече.

Днес имаме още 20 млн. лева разплатени средства, което увеличава още повече усвоените средства, каза Добрев и допълни, че до края на годината се очаква контрактуването по програмата да надхвърли 95 на сто.

От 1 май досега сме раздали и сключили договори за 420 млн. лева и това е само безвъзмездната помощ. Като се има предвид, че интензитетът на помощта е между 50 и 60%, това означава близо 750 млн. лева проекти. Това са инвестиции, които стимулират икономиката, заяви министърът и отново прикани фирмите да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност, защото така ще се стимулира икономиката.