През 2013 г. Канада ще приеме между 240 и 265 хил. имигранти, колкото е приемала и в последните седем години, обяви вчера правителството, цитирано от Франс прес.

Съобщавайки това, министърът на имиграцията Джейсън Кени изрази тревога във връзка с допитванията, според които канадците са все по-малко склонни да гледат положително на приноса на имигрантите за икономиката и културата на страната.

Кени приведе като аргумент за реформа в канадската имиграционна система равнището на безработица сред имигрантите - 14% - в сравнение с безработицата като цяло - 7.4%. Разбирам какво ни казват канадците и затова няма да увеличаваме равнището на имиграцията, заяви той пред журналисти.

Наред с това министърът призна, че в различни райони и промишлени отрасли се наблюдава сериозен недостиг на работна ръка и че в близките години тази тенденция ще се задълбочава.

"Ние разглеждаме имиграцията като средство за бъдещото ни благоденствие. Можем и трябва обаче по-добре да подбираме онези (имигранти), които са способни бързо да постигнат успех, бързо да се приобщят, да намерят подходяща работа и да допринесат за просперитета на страната", уточни Кени, цитиран от БТА.

В тази връзка той подчерта, че броят на лицата, приети в категорията "канадски трудов опит", която насърчава приема на "талантливи млади хора", ще се увеличи от 6000 тази на 10 000 души догодина.

Въведена през 2008 г., тази категория улеснява прехода от временно разрешително за престой към постоянно жителство за хора, които имат специализиран трудов опит, придобит в Канада, включително чуждестранни студенти и чуждестранни временни работници.