Словакия ще се върне към единна система за държавно здравно осигуряване и ще национализира два частни фонда за здравно осигуряване, дори ако е нужно да упражни принуда. Това заяви днес словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Моето правителство отхвърля положението, в което частни здравни осигурители печелят като взимат публични средства и ги използват да реализират идеите си за луксозен начин на живот. Смятаме, че ще е по-ефективно да има един здравен осигурител, защото парите няма да изтичат пари в джобовете на частници и на частни застрахователи", каза премиерът, чието правителство се определя като центристко.

Новата единна държавна здравна система ще заработи през 2014 година.

"Ние мислим, че ще е по-ефективно (да има единно здравно осигуряване), тъй като никакви пари няма да изтичат в частните каси на собствениците на частните застрахователи", каза още словашкият премиер.

В Словакия има два частни здравни фонда - Dovera, контролирана от словашко-чешката група за дялово инвестиране Penta Investments, и Union - поделение на холандския застраховател Achmea. Те осигуряват около 1.8 милиона души.

Словашкото правителство планира да обърне на 180 градуса решението, взето при обявяването на независимостта на страната през 1993 г. след отделянето й от Чехословакия - здравното осигуряване да бъде отворено за частни компании.