Автомобилната компания Chevrolet продължава да изненадва своите клиенти с все по-нови и по-добри решения. Без съмнение, Corvette остава един от най-добрите спортни автомобили на компанията. Първото поколение се ражда през 1953 година и досега печели почитатели по цял свят. Всяко следващо поколение става все по-добро. Най-новата иновация на Chevrolet е новият двигател. LT1 ще се задвижва от истински технологичен шедьовър. Инженерите са прекарали шест милиона часа в анализиране на горивния процес. Този труд е вложен, за да се постигне една-единствена цел!

"Свещеният Граал за разработването на динамичен спортен автомобил е осигуряването на повече мощност с по-нисък разход на гориво и на практика ние постигнахме точно това. С помощта на високотехнологични решения, ние успяваме да извлечем повече от всяка капка гориво и по тази причина очакваме новият Corvette да бъде най-ефективният и икономичен автомобил с мощност от 450 к.с. на пазара", по думите на Тадж Джъхтър, главен инженер на Corvette

Тайната на LT1 се състои във възможността за разгръщане на висок въртящ момент в широк оборотен диапазон. Под 4 000 об./мин въртящ момент се сравнява с този на 7.0-литров LS7 двигател на актуалния Corvette Z06. Актуалният модел разполага с 505 конски сили, но същевременно е с много по-висок разход от новия двигател.

Всичко това е постигнато с помощта на безкрайни компютърни анализи върху динамиката на флуидите - за оптимизиране на горивния процес, система за директно впръскване, AFM (Active Fuel Management) и система за променливо газоразпределение, с помощта на която последната функционира. За създаването на този двигател са изразходвани 10 милиона часа!

Системата AFM намалява разхода на гориво. като изключва половината от цилиндрите в режими на частично натоварване. Самите цилиндри са с нова форма, която помага за по-доброто сгъстяване и за движението на гориво-въздушна смес.

Толкова много промени може да притесняват новите клиенти, но не трябва да се забравя, че това е компания, която има богата състезателна история. Всеки един Corvette е признат на състезателната сцена, а в състезателните серии Le Mans е сигурен победител. През 2012 година, Corvette Racing C6.R се задвижва от Small Block и побеждава конкуренти като BMW, Porsche и Ferrari. Corvette Racing има цели 77 победи в класа си, 8 титли при пилотите и 9 титли при отборите, а това е сигурен сертификат за качество на марката.