Кризата в еврозоната, американската "бюджетна стена" и проблемите на големите азиатски икономики са водещи теми на двудневната среща на министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-20, започнала в неделя вечерта в Мексико, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На срещата участниците ще запазят натиска над Европа да разреши дълговата криза, която застрашава все още света. Те ще поискат повече подробности за състоянието на Испания, която все още не е поискала официално финансова помощ, както и за преговорите между Гърция и Тройката кредитори, които боксуват относно условията за отпускане на нов транш от помощта за Атина.

Забавянето на китайската икономика и японската бюджетна ситуация, също се очаква да бъдат водещи теми.

Участниците в срещата ще отправят и призив към Вашингтон относно "бюджетната му стена" - планираното покачване на данъците и бюджетните икономии, влизащи в сила от 1 януари.

В навечерието на президентските избори в САЩ обаче Мексико, който е ротационен председател на Г-20, не очаква Вашингтон да поеме ангажименти в тази насока. Смята се, че "бюджетната стена" ще подкопае растежа на американската икономика и следователно растежа на световната икономика. Финансовите експерти наричат образно тази мярка и данъчна стена, данъчна пропаст или данъчна яма.

На двудневната среща ще се обсъдят и реформата на управлението на МВФ, както и системата на финансовото регулиране, но не се очаква пробив в тази насока, казват експерти.

От срещата отсъстват Марио Драги, президентът на Европейската централна банка, американският министър на финансите Тимъти Гайтнър, френският му колега Пиер Моковиси и бразилският финансов министър Гиду Мантега