Уникредит Булбанк и Банка ДСК са най-големите банки в страната по размер на активите си, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

Към 30 септември двата най-големи трезора управляват съответно 12.33 млрд. лв. и 9.07 млрд. лв.

Сериозни размествания има обаче след втората позиция, като на почетното трето място вече е Първа инвестиционна банка с активи от 6.77 млрд. лв.

Само преди година банката заемаше шеста позиция, като за последните 12 месеца успя да измести оттам Райфайзенбанк, Обединена българска банка (ОББ) и Пощенска банка (Юробанк И Еф Джи).

Вижте и най-печелившите банки в страната за последното тримесечие

Райфайзенбанк и ОББ отчитат спад на активите си от 448 млн. лв. и 297 млн. лв. през последното тримесечие, но въпреки това са далеч пред Пощенска банка, разполагаща с 5.95 млрд. лв.

Седмата позиция твърдо вече се заема от Корпоративна търговска банка, чиито активи бележат най-бързо нарастване през последните 3 месеца, а също и за последната година.

В топ 10 по активи в страната са SG Ескпресбанк, Централна кооперативна банка и Банка Пиреос.

Десетте най-големи банки в страната контролират 77% от активите на банковата система, възлизащи на 79.9 млрд. лв. към 30 септември.

Само за последните три месеца активите на родните банки нарастват с 487 млн. лв., а в сравнение с година по-рано повишението е от 3.4 млрд. лв.