Италианската икономика ще се свие с 2.3 процента през настоящата година и с 0.5 на сто през 2013 година. Това прогнозира италианската статистическа служба Истат, цитирана от Франс прес и БНР. Истат ревизира надолу по-ранни свои прогнози и е по-песимистична за състоянието на италианската икономика от правителството, чиито прогнози през септември гласяха, че бизнес дейността в страната ще намалее само с 0.2 на сто през 2013 година.

Безработицата в Италия ще достигне 10.6% през текущата година и ще се покачи до 11.4% през 2013 година. От Истат отбелязват, че ще намалее броят на работните места, а това от своя страна ще доведе до увеличаване на хората, които са дълготрайно безработни.

Същевременно в Испания официалните данни, оповестени от министерството на труда, показаха, че безработицата се е покачила с 2.73% през октомври на месечна база до 4.83 млн. души, предаде Фокус.

Испания – четвъртата по големина икономика в еврозоната, продължава да се бори с прекомерния си публичен дефицит и дълг, като прилага мерки за икономии. Това обаче спира съживяването на икономическата й активност. Според данните на министерството, броят на търсещите работа лица се е увеличил с 10.84% на годишна база и вече е 4 833 521 души.

Гърция също е изправена пред турбулентна седмица. В сряда парламентът трябва да реши за новия пакет с икономии. От това дали ще бъде събрано мнозинство зависи дали Атина ще получи новия транш от международната финансова помощ.

Натискът върху парламента се засилва от планираните всеобщи стачки.

През уикенда премиерът Андонис Самарас и финансовият министър Янис Стурнарас продължиха да търсят подкрепата на коалиционните си партньори, които не подкрепят част от мерките в новия пакет.

Самарас отново предупреди, че затъналата в дългове държава може да бъде принудена да напусне еврозоната, ако парламентът не одобри новия пакет мерки на строги икономии.