Бюджетът за 2013 г. е по-свободен и по-спокоен, главно защото вече сме постигнали финансова стабилност, коментира пред журналисти в Смолян вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

По неговите думи в бюджета за следващата година "можем да си позволим много повече пари за пенсионери и в сферата на образованието", а за инфраструктурата също са предвидени около половин милиард лева повече средства.

Дянков прогнозира, че между първо и второ четене на бюджета ще се заложат допълнително 20 млн. лева за учителите и 30 млн. лв. за детски градини.

Сред мерките, с които да се гарантира увеличение на приходите, се залага създаването на данъчно дознание. Мярката породи спор между него и вътрешния министър Цветанов. Според МВР шефът данъчното дознание ще обезсмисли икономическа полиция и ще доведе до значително намаляване на бюджета на МВР.

Идеята за данъчното дознание има пълната подкрепа на синдикатите и бе лансирана именно от тях. Тя предвижда данъчните от НАП да могат да разследват и дори да арестуват заподозрени в престъпления. За подобна мярка Дянков се пребори за Агенция "Митници", където има митнически дознатели и според ръководството резултатите са повече от добри.