Четиридесет служители от Централна банка в Гърция подадоха оставки заради нов закон, предвиждащ въвеждането на таван на заплатите, съобщава гръцкият сайт Ин.нюз, цитиран от БТА.

По същата причина оставки са в ход и в търговските банки и са предизвикали проблеми в банковия сектор. Подалите оставки са се мотивирали с предоставеното им от закона право да се пенсионират, за да избегнат очакваното драматично орязване не пенсиите.

В същото време Гърция е обхваната от 48 часова общонационална стачка. Общественият транспорт, медицинските и други услуги в Гърция са блокирани днес по призив на синдикатите в отговор на новия правителствен план за икономии, предаде ДПА.

Започналата днес двудневна стачка спря полетите на самолетите между 10 и 13 ч. и остави фериботите закотвени на пристанищата. Влаковете, метрото в Атина и такситата също не предлагат услугите си. Болниците приемат само спешни случаи.

Затворени са училищата, банките и общинските служби, бизнесът не работи.

От вчера адвокатите също спряха работа за пет дни, а прокурорите удължиха стачните си действия до 18 ноември.

В стачката, която ще продължи и утре, когато парламентът се очаква да гласува проектозакон за нови рестриктивни мерки, предвиждащ икономии в размер на 18.5 милиарда евро до 2016 г., участват десетки хиляди работещи, съобщава Ройтерс.

Правителството умолява гърците да приемат мерките, за да избегнат национален банкрут, но една четвърт от населението е безработно, бедността и самоубийствата се увеличават, а много гърци не крият гнева си към политическата класа.