Цели три самолета с кандидати за Белия дом се приземиха на една и съща писта на летището в Кливланд, щата Охайо, който е упорито ухажван до последната минута.

Официалните самолети на кандидатите-републиканци за президент и вицепрезидент, Мит Ромни и Пол Райън, както и на вицепрезидента Джо Байдън, кацнаха в интервал от няколко минути на местната аерогара.

Причината - Охайо е смятан за един от щатите, в които резултатите от днешното гласуване ще определят до голяма степен и победителя от изборите, информира bTV.

Затова тандемът Ромни-Райън бе предвидил 11-часов престой в щата, за да насърчи колкото се може повече гласоподаватели да ги подкрепят. Това пък накара щабът на Барак Обама спешно да действа – и така в Охайо кацна вицепрезидентът и кандидат за втори мандат Джо Байдън.

Официалната позиция на щаба на настоящия държавен глава бе, че пътуването било запланувано отдавна, но не било обявено предварително.

В Охайо ще бъдат избрани 18 от членовете на избирателната колегия, която според избирателния закон на САЩ ще определи победителя от вота.

До последните часове преди началото на същинския изборен ден Обама водеше с три процента пред Ромни. Според ДПА това се дължи на решението на Белия дом да приложи спасителни мерки за автомобилната промишленост - мерки, които Ромни остро разкритикува.

Едно от всеки осем работни места в Охайо обаче е в предприятие от автомобилната промишленост.