В качество на временно председателстващ заседанията на Светия синод, като старши член на намаления състав, влезе Великотърновският митрополит Григорий до избирането на наместник-председател на Светия синод, който според устава на Българската православна църква трябва да стане в 7-дневен срок, съобщиха от Светия синод, предаде БГНЕС.

На извънредното траурно заседание на Светия Синод на Българската православна църква, след кончината на патриарх Максим, митрополитите решиха да се обърнат към премиера Бойко Борисов с писмо да бъде обявен ден за траур да бъде обявен денят за опелото и погребението на Негово Светейшество – петък, 9 ноември.

Погребението на патриарх Максим ще бъде на 9 ноември от 15.30 часа в Троянската света обител

Заупокойната света Литургия в четвъртък в столичния катедрален храм "Св. Неделя" ще бъде от 9.00 часа и ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай. Освен това в петък ще има литургия, която ще започне в 9.00 часа в "Св. Александър Невски", там ще бъде изложено тялото на патриарха. Опелото ще започне в 10.30 часа и тогава ще присъстват патриарсите на православните църкви.

На извънредното траурно заседание на Светия Синод на Българската православна църква беше отворено завещанието на патриарх Максим. "Това е неговата воля", така епископ Наум отговори на въпроса дали мястото къде да бъде погребан е записано в завещанието на Негово Светейшество.

Със сигурност има описи на неща, които той предоставя в полза на Светия синод и на българската църква. "Това са църковни принадлежности", обясни епископ Наум.