Култовият парфюм Chanel №5, както и други известни луксозни аромати като Miss Dior на Диор и Angel на Тиери Мюглер, могат да попаднат под забрана за продажба в Европейския съюз, след като в тях бяха открити повече от 100 компонента, криещи риск за здравето, съобщава белгийската телевизия Ер Те Ел.

Понастоящем компаниите са задължени да обявяват на опаковките си съдържанието на парфюма, само ако в него влизат 26 продукта, смятани за високо алергенни. Консултативният съвет към Европейската комисия, изготвил проучването, обаче настоява всеки един от тези 100 компонента задължително да се обявява на опаковките.

Такъв е например екстрактът от мъх, който дава прочутата дървесна нотка на аромата Chanel №5.

Силви Журде, шеф на Френското парфюмерийно общество, заяви, че подобна мярка ще погребе индустрията. „ Chanel №5 на никого още не е навредил“, заяви тя.

Европейската комисия ще разгледа нововъведенията за парфюмерийната индустрия през януари 2014 г. Трябва да се отчете и фактът, че браншът има важни позиции в Стария свят и носи на Франция например годишен доход от 1.5 млрд. евро.

От холдинга LVMH, притежаващ Dior и Guerlain, също протестираха, заявявайки, че алергиите към парфюми са редки, а „обонянието е част от културното наследство на Европа“.

Някои аромати са истинско легенди, а сред тях безусловно начело е Chanel №5.