Промишленото производство намалява с 1.8% през септември спрямо предходния месец, показват предварителните сезонно изгладени данни на НСИ. Спрямо същия месец на миналата година то отчита спад от 1.3%.

Спадът в промишлеността бе предопределен от енергетиката, която отчита понижение с 4.7%, и в преработващата промишленост - с 2.5%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0.6%.

С двуцифрен ръст спрямо предходния месец са дейностите, свързани с ремонт и инсталирането на машини и оборудване - с 27.2% и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 13.0%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 11.2%, при производството на основни метали - с 10.0%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.3%.

На годишна база намаление на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост - с 3.6%, а увеличение е регистрирано в енергетиката - с 5.7%, и в добивната промишленост - с 2.1%.

По-значителен спад спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 41.3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 20.9%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14.6%, при производството на облекло - с 12.4%.

Увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 29.8%, при производството на електрически съоръжения - с 23.5%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 22.3%.

Сравнението с август 2011 г. сочи, че производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение е нараснало с една пета, ремонтът и инсталирането на машини - със 17.9%, а производството на електрически съоръжения - с 13.4%. Ръстът във фармацията е с 8.4%.