Гръцкият парламент прие малко след полунощ новия пакет строги мерки за икономии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Решаващото гласуване ще позволи на страната да получи нов транш жизненоважна помощ и да избегне изпадане в неплатежоспособност.

Законът бе приет с малко мнозинство въпреки разцеплението в управляващата коалиция и съпътстваните от насилие протести пред самия парламент.

Пакетът включва съкращавания на разходи, повишаване на данъци и други мерки, включително улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници, за общо 13,5 милиарда евро. Той бе приет с подкрепата на депутатите от двете основни гръцки партии - десноцентристката Нова демокрация и социалистите от ПАСОК. Техните колеги от най-малката, трета партия от управляващата коалиция - Демократичната левица - се въздържаха при гласуването.

ПАСОК изгони шестима депутати, а Нова демокрация - един, след вота за това, че не подкрепиха пакета строги мерки за икономии.

Новият пакет строги мерки за икономии в Гърция бе приет преди бюджета за 2013 г., който се очаква да бъде прокаран в неделя. Ако това стане, се очаква Европейският съюз и Международният валутен фонд да отпуснат поредния транш от помощта за страната - в размер на 31,5 милиарда евро - за да укрепи страната своите банки и да върне кредити.

Близо 100 хиляди гърци се събраха снощи на централния площад в столицата Атина "Синтагма", за да протестират срещу новия закон. Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията.