Като екскурзионна дестинация, винаро-лозарските области имат поне няколко предимства: почти винаги са сгушени между красиви хълмове, разходките сред тях са релаксиращи и не на последно място – първокласното вино е гарантирано!

Туристическият сайт tripadvisor.com е подбира най-известни винарски региони, въз основа на отзивите и препоръките на милиони туристи от цял свят.

Какво показва класацията за десетте най-добри в Европа? Ами първо, че Италия, Испания и Франция са абсолютните фаворити с цели 8 места в десятката. Второ – България я няма.

Тоскана е тазгодишният лидер, благодарение на перфектните условия за отглеждане на лози. Най-известен за региона е червеният винен сорт грозде, известен още от времето на Римската империя – Санджовезе (което буквално значи „Кръвта на Юпитер“). От него се прави прочутото вино Кианти.

Столицата на Аквитания – Бордо – се е превърнала в синоним на съвършеното вино. Има защо – в тази част на южна Франция определено могат да се открият едни от най-добрите вина в света.

Côtes de Provence безспорно е най-известният и стар винарски регион във Франция. Основната реколта там е розе.

Областта Умбрия, позната като „зеленото сърце на Италия“ предлага не само прекрасни вина, но и уникална природна красота. Специалното тук са трюфелите – не само бели, а дори и черни!

Най-големият винарски регион на Италия обаче е Сицилия. Там се отглеждат повече бели, отколкото червени вина, като най-известното е ликьорното вино Марсала.

Languedoc пък е най-големият винарски регион във Франция. То е почти 3 пъти по-голям от всички немски региони заедно! Характерни за него са червеното вино и розе.

Едно от най-добрите вина в света се произвеждат в областта Бургундия, Франция. Виното Хаблис е всеизвестно.

Областта Шампан във Франция е станала нарицателна с пенливите си вина, правени по специалния метод - Méthode Champenoise. Въпреки навика, да намопним, че шампанско има право да се нарича само виното, което е правено там. Другите са просто пенливи вина.

В Андалусия, Испания можете да откриете прекрасни вина и ярка слънчева светлина. Виното Шери е характерно за региона.

От къде идва така нареченият Портвайн? От винарския регион по поречието на река Дуро - източно от Порто (Португалия). Склоновете му от шистови скали, не само са изумително красиви, а от тях идват и все повече и все повече от най-висококачествените вина в света.