След като похвали метрото и финансовата стабилност у нас, президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер препоръча да се правят инвестиции и във вътрешността на страната. Хойер се срещна с министър-председателя Бойко Борисов.

Банкерът предложи експертна и техническа помощ за по-доброто усвояване на средствата от европейските фондове, съобщи Дарик. Той заяви, че приоритетно следващата година ЕИБ ще подкрепя малките и средни предприятия у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни получава под 2 процента забележки от ЕИБ за проектите при средно ниво на забележките за Европа от 5 на сто.

„България се възползва от много смела стратегия на фискална дисциплина, която няма равна в Европейския съюз. Това се отчита в Европа”, заяви Хойнер, цитиран от БТА. „Това не е лесно за хората, но страната реши да има сериозно поведение по отношение на фискалната дисциплина.

ЕИБ е банка на 27-те членки на ЕС, независимо дали са членове на Еврозоната, и се концентрираме върху страни, които имат трудности.

Банката дава кредити в областта на инфраструктурата, енергетиката, иновациите.

Благодарение на дисциплината ЕИБ в България може да действа в една много стабилна и добра пазарна среда”, каза Хойнер. Той подчерта и значението на стабилната банкова система в страната.

Хойнер заяви, че ЕИБ планира да увеличи подкрепата за малките и средни предприятия, както и подкрепата за проекти на София.

„Имаме амбицията да разширим обхвата на дейност и да отидем в градове, които са извън София. Ще предоставим техническо подпомагане за реализацията на проекти, които усвояват евросредства. Усвояването е добро и има перспективи за развитие на отношенията между България и ЕИБ”, каза още той.

Вернер Хойер е на еднодневно посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.В рамките на визитата са предвидени срещи с премиера Бойко Борисов, министър Томислав Дончев и представители на външното ни министерство.

Досега у нас Европейската инвестиционна банка е инвестирала около 3.3 млрд. евро. С част от парите са извършени реконструкцията на ж.п. линията Пловдив-Свиленград, Дунав мост 2 и интегрираната система за битови отпадъци на Столична община.

Европейската инвестиционна банка подпомага малките и средните предприятия у нас чрез кредитни линии и осигурява средства на общини и публични институции за изпълнението на проекти по оперативните програми, припомня БНТ.