Международната агенция Standard & Poor`s повиши кредитния рейтинг на София, обяви пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Показателят се вдига от ВВВ- на ВВВ, със стабилна перспектива.

Фандъкова коментира, че това е изключително важно развитие за столицата. „Това е рейтингът, който има и държавата. Градът не може да има по-висок рейтинг от нея, така че на този етап сме достигнали максимума”, похвали се кметът пред bTV.

Основните аргументи зад решението на S&P са строгата финансова дисциплина, амбициозната капиталова програма, която се финансира благодарение на повишена събираемост на приходите и съфинансиране от европейски проекти, както и това, че Столичната община успява да се разплаща навреме със своите партньори.

Стана ясно също, че всички заеми, които общината има, както и онези, които ще поиска в бъдеще, ще са с още по-ниска лихва. Благодарение на повишения рейтинг София ще спести около половин милион лева само от двата заема – за електротранспорт и за интегриран градски транспорт.

Според Фандъкова позитивното развитие ще помогне и за по-силен старт при преговорите с Европейската инвестиционна банка за заема от 50 млн. евро за реконструкция на нови булеварди и улици в София.