Изминалата седмица приключи с положителни резултати в нивата на българския пазар. На плюс спрямо миналия петък затвориха BG40 (+ 0.60%), SOFIX (+ 0.21%) и BGTR30 (+ 0.04%). Отрицателно се представи BGREIT (- 0.22%), но и при него се наблюдаваха повишения.

Като цяло процентните изменения неутрализираха иначе силно започналата в началото на седмицата възходяща тенденция.

С най-добър резултат приключи борсовият индекс, включващ 40-те най-търгувани дружества на БФБ. А най-волатилен се оказа BGREIT, включващ дружества със специална инвестиционна цел. Именно техните акции бяха сред най-търгуваните през седмицата. Това коментира за Profit.bg Стефан Силянов, финансов анализатор в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

В топ печеливши се подредиха акциите на Севко (+115.60%), Арома Риъл Естейт (+79.05%) и Арома козметикс (+63.93%).

Към Поименните компенсационни бонове отново имаше значителен интерес, като книжата също бяха сред най-поскъпващите. При АДСИЦ-ите с най-високо повишение на цените и с най-много сделки бяха акциите на Адванс Терафонд (+2.41%).

Не същото обаче бе положението с други компании от вида. Акциите на Фонд за недвижими имоти, Булленд инвестмънтс и Еларг се наредиха сред губещите - съответно с (-0.96%),(-0.50%) и (-0.23%). С понижаващи се цени за седмицата се оказаха и акциите на Българска захар (-2.50%), БАКБ (-2.45%) и ПИБ (-2.10%).

Най-търгувани бяха книжата на Агро Финанс и София-БТ с минимални изменения.

През идната седмица се очаква да се запази интересът към АДСИЦ-ите. Стабилното развитие в сектора на земеделието, и в частност пазарът на земеделската земя, се отрази положително върху дейността на АДСИЦ-ите, инвестиращи в този актив.

Положителните очаквания сред инвеститорите подържат висок интерес към книжата на тези дружества, поради което очаквам да продължи започналият преди година възходящ тренд на BGREIT. Индексът е най-добре представящият се на БФБ, като от началото на годината постига 56% ръст.

Действително интересът към борсата обаче не е голям. Това най-ясно личи по търговията с наскоро приватизираните миноритарни дялове от електроразпределителни дружества на ЧЕЗ и Енерго-про.

Високото търсене по време на приватизациите на електроразпределителни предприятия не се наблюдава при вторичната търговия с книжата им и за последната седмица не бяха сключени значителен брой сделки с тях.

Независимо от това, през настоящата седмица очаквам акциите на тези компании отново да бъдат следени с интерес. През новата седмица може и да сме свидетели на нов ентусиазъм на пазара предвид появата на новия играч „Спиди“, чиито акции предстоят да бъдат въведени за търговия.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!