След 11 години на върха нюйоркската Пето авеню вече не е най-скъпата търговска улица в света, след като бе детронирана от хонконгската Козуей Бей, показва проучване на Cushman & Wakefield.

Средната годишна цена на наемите на Козуей Бей скача с 34.9%, в сравнение с година по-рано, до 28 300 долара кв/м, се казва в доклада на Cushman & Wakefield.

Манхатънската Пето авеню вече е на второ място със средна годишна цена на наемите от 26 910 долара на кв/м, или с 11.1% повече от предходната година, показва проучването на 326 водещи търговски района в 62 страни.

Парижката Шанз-Елизе, където средният годишен наем скача с 30% до 12 152 долара на кв/м, се придвижва с две места напред в класацията до третата позиция, оставяйки токийския търговски район Гинза на четвъртото място със средна годишна цена на наемите от 11 377 долара кв/м.

Луксозните търговски марки се конкурират за най-търсените търговски дестинации, което покачва наемите, въпреки по-слабия ръст на продажбите в последно време, казват от Cushman & Wakefield.

Пет от десетте най-скъпи търговски района в света са в Азиатско-Тихоокеанския регион.

На пета позиция в тазгодишната класация е Пит Стрийт в Сидни, където средният годишен наем е 10 247 долара на кв/м.

След нея се нарежда лондонската Ню Бонд Стрийт, където търговците плащат сред годишен наем от 10 075 долара кв/м.

Седмото място е за Банхофщрасе в Зюрих, където наемите са в размер на 9 192 долара на кв/м годишно, следвана от Виа Монтенаполеоне в Милано, където средният годишен наем възлиза на 8 880 долара на кв/м.

Миендонг в Сеул заема предпоследното място сред първите десет в света със среден годишен наем от 7 384 долара на кв/м.

Челната десетка се оформя от Кауфингерщрасе в Мюнхен, където средният годишен наем е 5 328 долара на кв/м.