Очаквам запазване на ниските обороти на фондовата борса на днешната сесия. Това прогнозира за Profit.bg Иван Овчаров, директор "Търговия и ликвидност" в Евро-Финанс.

След като през последните месеци продажбата на миноритарни дялове от държавата предизвика интереса на инвеститорите, търговията се върна в нормалното си русло на ниска активност.

Епизодични по-големи сделки повишават оборота на борсата, подобно на вчерашната сесия, когато, благодарение на акциите на Софарма и БТК, изтъргуваният обем надхвърли 4 млн. лева.

За съжаление, подобни сделки няма как да допринесат за повишаването на общата активност на БФБ.

Българските акции изпуснаха възходящото движение на чуждите пазари през 2012 г., така че нищо чудно да пропуснат и корекцията в цените, която започна в САЩ и Европа преди 2 седмици.

Подобна ниска корелация наблюдаваме и към корпоративните и политически новини от България, като приемането на 10% данък върху депозитите на второ четене от бюджетната комисия в парламента.

Този ход на правителството ще доведе до повишаване на интереса към алтернативни на депозитите инвестиции и преалокиране на средства към взаимните фондове.

SOFIX вчера отстъпи с 0.54% до 327.70 пункта, докато BG40 се понижи с 0.63% до 120.68 пункта.

Спадът при BGREIT бе от 0.96% до 79.24 пункта, докато BGTR30 приключи деня с понижение от 0.39% до 251.86 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.