Преди време английското семейство Гат живеело в просторно провинциално имение на стойност 2 млн. паунда с Ferrari, Bentley и BMW, паркирани в гаража.

В днешно време строителните предприемачи Майкъл и Керъл Ан Гат са на практика без пукнат грош, пише Daily Mail.

Двойката губи бизнеса си, дома си и почти всичко, което са притежавали, заради една елементарна банкова грешка, според тях.

Семейство Гат в момента съдят британската банка Barclays за над 3 млн. паунда за това, че ги е довела до "пълна разруха".

Семейство Гат твърдят, че банката погрешно е уведомила агенции за проучване на кредитната история, че г-н Гат е надхвърлил договорения лимит по неговия овърдрафт, което е съсипало техния кредитен рейтинг и е убило бизнеса им.

Тяхната компания GLN Holdings Ltd, която те ръководят в продължение на 22 години, впоследствие фалира.

Двойката, която има брак от 44 години, била принудена да продаде дома си на загуба. По-голяма част от обзавеждането им също било разпродадено, както и луксозните им автомобили. Те трябвало да се пренесат да живеят в бунгало, собственост на техния син.

Г-жа Гат е заявила в съда, че през 2007 г. от Barclays дали отчети на компании, проверяващи кредитната история, в които се казвало, че семейството е изтеглило с 260 000 паунда повече от отпуснатия им лимит от 1 500 паунда.

Банката обаче се била съгласила да им заеме парите и г-жа Гат я обвинява в небрежност и клевета.

Г-н Гат е заявил в съда, че в продължение на много години е имал добри отношения с Barclays.

Той често молел за повече пари по отпуснатите му кредити, тъй като за него така било по-лесно, вместо да взема печалбата от бизнеса си. "Те продължаваха да ни отпускат повече и повече пари, без да се оплакват за това", казал Гат в съда.

Според г-жа Гат те са щели да предприемат стъпки за коригиране на нещата, ако са били уведомени, че са надхвърлили кредитния лимит.

Съдебното дело продължава.