България и Русия подписаха споразумението за "Южен поток" и дългосрочният договор за доставки на газ днес в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Изпълнителният директор на „Газпром” Алексей Милер и Михаил Андонов – изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) подписаха договора за окончателното инвестиционно решение за проекта „Южен поток” за България, а договорът за доставка на природен газ между „Газпром” и „Булгаргаз”, който ще влезе в сила от 1 януари 2013 г., беше подписан от българска страна от Димитър Гогов.

„Искам да отбележа, че даваме най-ниската цена за страни от тази категория като България“, обяви Алексей Милер в Гранитната зала при подписването, предаде БНР. Доставките ще са без посредници и договорът ще е за десет години.

„С подписания договор България ще получава руски газ пряко, непосредствено, като се избягват териториите на съседните страни. България не може да се окаже в ситуация, при която няма да бъдат доставени количества газ на българските консуматори“, каза Милер.

За „Южен поток” – всички процедури, с всички участници са постигнати и договорите са подписани. На 7 декември в Анапа предстоят тържествени прояви, свързани с началото на строителството на морската част на газопровода. На 7 декември започва строителството, а през 2015 г. ще постъпи газ в България“, каза още Алексей Милер.

Припомняме, че България бе последната страна, която подписа инвестиционното решение за проекта „Южен поток”, след като обвърза договора с този за доставките на природен газ от Русия.

Подробностите не бяха ясни до вчера вечерта, когато е бил проведен телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов.

„С провеждането на телефонен разговор между министър-председателя на България и президента Путин беше теглена последната черта по задълженията, които бяха поети на междуправителствено равнище“, каза Алексей Милер.

С вас построихме една обща газова граница между Русия и България. Днес с вас станахме не просто истински съседи, които имат добросъседски отношения, каза Алексей Милер.

„Трябваха огромни усилия, за да се махнат трите посредника в доставките на газ за България“. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

По думите на Борисов – „Южен поток” е приоритет на Европейската комисия. Преди месец във Виена еврокомисарят Йотингер стои зад изграждането на „Южен поток”, каза Борисов. „Набуко” е също наш приоритет".

С днешния подписан договор имаме начало – 7 декември 2012 г. и край 7 декември 2015 г. Веднъж изпатихме с газовата криза, подобна тръба през България гарантира, че няма българските граждани да останат без газ, каза Борисов.

Много важен параметър е, че искаме да отпаднат посредниците, да сключваме договор директно с производителите. Милиони са се губили през посредниците за сметка на българския потребител. До сутринта сме спорили на тази тема за посредниците, да се махнат не един, не два, а цели три посредника. Благодаря на г-н Милер, че се съгласи с нас. Преговорите бяха тежки, каза Борисов.

Имаме над 20 % намаление на цената на газа от 1 януари 2013 година.

От думите на министъра на икономиката Делян Добрев пък стана ясно, че на шестата година страната ни се предоговори количествата и цените на руския газ.

В последните дни бе заявено многократно, че българската позиция е да се постигне цена на доставяния природен газ, която да е по-ниска от тази по сега действащия договор с "Газпром".