Невероятно изглеждащи същества, невиждани пейзажи и останки от потънали кораби. Гмуркането е наистина уникален спорт, който ни отвежда в съвършено различен свят от този, в който сме свикнали да живеем. Не се заблуждавайте, че получавате представа от многото филми: това, което ще изпитате при гмуркането, определено не е за пропускане.

Екипировката е доста скъпа, но затова пък са организираните водолазни експедиции за туристи с инструктор и екипировка под наем, а някои от природните чудеса на света са достижими дори с обикновен шнорхел и маска.

Ето и най-добри места за гмуркане в света според Focus.de.

Малдивите

Боду Хити (Bodu Hithi) е типичен остров на Малдивите. С овална форма, лагуна за гмуркане с шнорхели и риф за водолазите.

Многоцветни рифове и шарени риби –всичко това можете да откриете в изобилие на Малдивите.

Резерватът Малпело, Колумбия

3

Това е едно от последните убежища за акулите, включително за особено редките чукоглави акули.

Брадр Айлъндс, Египет

Фарът е търговската марка на раят за водолазите в Червено море – Брадър Айлъндс в Египет. Там при малко късмет ще видите някоя от безопасните лисичи акули.

Друга атракция там са останките от кораба „Нумидия“.

Browning Wall, Канада

Не сте очаквали Канада да попадне в тази класация, нали? Погледнати отгоре, тези скали в югоизточната част на страната по никакъв начин не издават какво се крие отдолу.

Невероятните багри на подводния живот там обаче създава истинска конкуренция за тропическите водолазни дестинации.

Азорски острови

Още едно сравнително близко място с изключително подводно богатство са Азорските острови – само на 1 500 км. столицата на Португалия – Лисабон.

Там можете да се спуснете и до многобройните останки във водите на пристанището на Ангра до Хероисмо на остров Терсейра.

Портофино, Италия

Живописното пристанище на Портофино е не по-малко привлекателно и за по-традиционен туризъм.

Под водите му обаче можете да срещнете изключителната риба, луна която достига до три метра в диаметър и тежи до два тона.

Корабът Thistlegorm, Шарм Ел Шейх, Египет

Потопеният по време на Втората световна война британски транспортен кораб Thistlegorm е една от най-популярните атракции за гмуркане в света.

Това е предният двигател на кораба, но промъквайки се лесно през отворените трюмове можете да видите камиони, мотоциклети, крила и двигатели за самолети, железопътни вагони и какво ли още не.

Националния парк Сурин, Тайланд

Друго култово място за гмуркане е националният парк Сурин и на прочутите и със своите скали Симилански острови.

Там на живо можете да видите едно от най-митичните създания на морето – мантата. Размахът на крилете им може да достигне 7 метра, а те самите да тежат до 2 тона.

Лагуната Трук, Караолински острови, Микронезия

За онези, които не се страхуват от призраци лагуната Трук крие над 60 японски военни кораба и самолетоносачи, потопени през Втората световна война заедно със самолетите и танковете върху тях.

По-голямата част от екипажите им са загинали.