Консолидация под текущите нива ни очаква в последния ден от седмицата. Причините са международни, по-специално „буксуването” на големите икономики в света, което води и до спад в световното търсене. Това прогнозира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в "Бул Тренд Брокеридж".

По-интересна може да е търговията при акциите на Чез Разпределение България, Енерго-про проджби и Енерго-про мрежи, както и при Неохим и боновете за земя.

Поевтиняването на природния газ със сигурност ще намали себестойността на произвежданите от Неохоим торове, оттук и на цялостните финансови резултати. С колко точно, предстои да видим, тъй като размерът на продажбите зависи от много външни фактори.

Докато в променливите разходи природният газ е с най-голямо тегло, то фиксираните разходи, вали, гърми, си вървят. Възможно е интереса по позицията от вчера да се запази и днес, още повече, че институционални инвеститори държат големи миноритарни пакети и идва време за годишна преоценка на портфейлите им.

Публичното предлагане при куриерската фирма Спиди върви слабо и надали е в рамките на очакванията на мажоритарния собственик, но цената на предлагането изглежда отдръпва инвеститорите от иначе перспективна дивидента компания.

В този ред на мисли, най-вероятно ще бъдат пласирани още от съществуващите акции, макар и в обеми далеч под желаните от мажоритарния собственик.

При оборот от близо 650 000 лв. вчера и четирите индекса на Българска фондова борса (БФБ) приключиха на положителна територия.

Ръстът за деня при SOFIX бе от 0.46% до 329.51 пункта, докато BG40 добави минималните 0.10% до 121.41 пункта. BGREIT и BGTR30 нараснаха с 1.16% и 0.13% до 79.94 пункта и 253.18 пункта, респективно.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.