Основните индекси затвориха без промяна на седмична база и засега няма индикации ситуацията да се промени. Това заяви в коментара си за борсовата търговия за Profit.bg Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг.

Интересът към компонентите на SOFIX беше нисък, като изключим големите сделки с Адванс терафонд АДСИЦ в петък. Спиди ще остане на фокус, въпреки минималната активност по позицията към момента.

Едва около 2.5% от предложените за записване акции се изтъргуваха. Купувачи бяха само местни индивидуални инвеститори. Институционалните участници все още са във фаза на изчакване.

Компанията заяви, че ще се свърже директно с пенсионните фондове. Местните инвеститори вероятно чакат реакцията на фондовете, докато фондовете не са решили дали ще участват или пък също изчакват реакцията на пазара.

Електроразпределителните дружества успяват да задържат вниманието върху себе си, въпреки не особено високите обеми на търговия. Неконсолидираните отчети нямаха отражение върху пазара досега и не очаквам това да се промени през следващите дни.

Представянето на индексите през миналата седмица бе разнопосочно. SOFIX изгуби 0.42% от стойността си за последните пет сесии, докато BG40 добави 0.16%. Седмичният ръст на BGREIT бе от 0.41%, а стойността на BGTR30 се понижи с 0.29%.

* Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.