Еврото може да се понижи до най-ниското си ниво от август насам предвид на постигнатата формация, известна в техническия анализ като „двоен връх“, коментират анализатори от Brown Brothers Harriman & Co.

Единната валута се търгува близо до ключовото ниво от 1.28, където е линията на врата на двойния връх от 17 септември и 17 октомври, се казва още в анализа на финансовата институция.

„Минималната цел на подобна техническа фигура е около 1.2450, което е точно при ключовото ниво от 61.8% на ралите от третото тримесечие за еврото“, коментира Марк Чандлър, ръководител на отдела за валутна търговия на Brown Brothers, цитиран от Bloomberg.

Еврото е изключително близо и тества рано тази сутрин ключовото ниво от 1.2800, което най-вероятно ще предопредели средносрочното движение на валутата.

Валутата направи корекция от дъното си при 1.2043 през юли до 1.3172 през септември. За последен път нива от 1.2450 са били виждани на 22 август.

Йената отбеляза известно повишение от близо седеммесечния си минимум спрямо щатския долар, след като японската централна банка се въздържа от повишаване на мерките си за стимули при края на двудневната си среща.

Японската валута се повиши спрямо повечето от основните валути, като спрямо долара се търгува при нива от 81.25, на фона на 81.40 преди това, и достигнатата най-висока стойност при 81.57 вчера сутринта.

Еврото поевтиня спрямо повечето си конкуренти, след като от рейтинговата агенция Moody’s Investors Service понижиха рейтинга на Франция от най-високото му инвестиционно ниво след подновените опасения за задълбочаване на дълговата криза.

„Пазарите спират да си поемат въздух при долар-йена след силното поскъпване на щатската валута през последните няколко седмици“, коментира Грег Гибс, главен валутен стратег в
Royal Bank of Scotland Group Plc, цитиран от Bloomberg. “В момента инвеститорите мислят за изборите и кой ще е потенциалният победител от тях, както и какви ще са действията му“.

„Движението при долар-йена изглежда малко пресилено“, според Митул Котеча, анализатор от Credit Agricole SA. „Не смятам, че ще видим бързо поскъпване към 85“, допълва още специалистът.

За последните 12 месеца йената и еврото са загубили по 6.2% от стойностите си и са най-понижаващите се основни валути, следени от Bloomberg. За същия период доларът е загубил 0.3% от стойността си.

Златото, което след деветгодишни повишения отбеляза най-дългата си подобна серия от девет десетилетия, се очаква да продължи с повишението си, според инвеститорите. Причина за това - очакваните нови стимули от страна на централните банки по света.

Средната му цена се очаква да нараства през всяко от тримесечията през следващата година и да достигне 1 925 долара през четвъртото тримесечие на следващата година, или с 16% повече от настоящото му ниво.

Инвестициите в злато се увеличават, като фондът на Сорос е повишил експозициите си към метала с 49% през третото тримесечие на настоящата година, съгласно данни на щатската комисия за финансов надзор