Електромобили, произведени в Бургас, впечатлиха с качество и пестеливост Германия, която е една от водещите страни в автомобилния бизнес. Само няколко месеца, след като стъпват на пазара, автомобилите на ток, произведени в морския град, заинтригуваха фирма в Берлин и вече са поръчани първите коли.

Местната фирма сертифицирала моделът екоавтомобили през август тази година. Причината за интереса на чуждите фирми е ниската цена на возилата и минималният разход на енергия.

"В началото на декември ще доставим първите 4 автомобила в Германия, където тепърва ще започват да се тестват, за да се види дали са подходящи за немския пазар", съобщи собственикът на фирмата производител Борис Червенков.

Цената на електрическите автомобили, произведени в Бургас, е два пъти по-ниска от тази на останалите екоколи. Интерес към нашите возила вече са заявили и Холандия и Англия, съобщи БНТ.

"Тенденцията все още да не се продават масово ел. автомобили е това, че имат висока първоначална цена. Това беше и водещото в нашия проект. Да осъществим ниска първоначална цена с много ниски експлоатационни разходи, така че хората да могат да си я позволяват", посочва Червенков.

Колите на ток имат много предимства. Освен ниския разход, те са освободени от екотакси, а собствениците им не плащат за синя зона.