Между 3 и 5 на сто ръст на туристите през зимния сезон очаква ресорният зам.-министър Иво Маринов. По думите му прогнозите са на базата на ранните записвания.

„Ранните записвания са един от показателите. Въпросът е, когато започне реалната кампания за записвания как се движат нещата, защото на всеки пазар тенденциите са различни и навиците на самите туристи са също различни – някои се записват по-рано, някои в последния момент, както през последните години, с цел получаване на по-добри ценови оферти", каза Маринов.

Той изрази скептицизъм дали наистина в Русия се прави черен списък с хотели и туроператори, но бе категоричен, че български хотел или оператор не е попаднал в подобен списък, съобщи Дарик.

Все още продължават изплащанията на обезщетения заради фалита на „Онтравел". Той допълни, че всички клиенти, които имат претенции към фирмата като направени разходи на място и за нереализирани почивки, се обръщат към ДЗИ и който разполага с всички необходими документи за доказване на плащане, ще бъде обезщетен.

Компанията още не е подала иск в съда за обявяване на неплатежоспособност, каза зам.-министърът.