Новият Chevrolet Malibu е първият наистина глобален седан от среден клас на марката Chevrolet и първото в историята издание на модела, което ще бъде официално представено на пазара в Европа.

Malibu е най-дълго произвежданият модел от среден клас в световната автомобилна индустрия - премиерата на първия автомобил с това име е през 1964 г. Малко автомобили от средния клас са били харесвани от толкова много хора през толкова дълъг период от време и в толкова много различни превъплъщения - от спортен хот-род, през полицейски патрул до представителна лимузина.

Всички версии на Malibu в България ще се предлагат серийно с петгодишна гаранция или пробег от 150 000 километра (специални условия) и шестгодишна гаранция против корозия.

Мощен и стремителен силует

Благодарение на междуосното разстояние от 2737 мм и общата широчина на каросерията от 1855 мм новият Chevrolet Malibu се отличава със стабилна, атлетична стойка на пътя. Характерната линия на каросерията, преминаваща по цялата дължина на автомобила, силните форми в областта на задните калници и вдъхновените от Camaro внушителни задни светлини са още няколко от детайлите, оставящи своя отпечатък и привличащи вниманието върху външността на Malibu.

Алуминиевите колела ще се предлагат в размери 17 и 18 цола, изпълващи изцяло арките на калниците.

Простор, седалки и възможности за развлечение в купето

Вътрешното пространство на Malibu предлага възможност за удобно настаняване дори на пътници с по-едър ръст, благодарение на разстоянието от 991 мм в областта на главите (952 мм на втория ред седалки), 1069 мм пространство за краката (946 мм на втория ред) и 1461 мм в областта на раменете (1450 мм на задните места).

Багажното отделение е с капацитет от 545 литра, а пространството за багаж може да се разшири допълнително чрез сгъване на асиметрично разделените в съотношение 60/40 облегалки на задните седалки.

По отношение на инфо-развлекателните системи също има три нива на оборудване. При версиите с по-високо ниво аудиосистемата с радиоприемник и CD плейър е съчетана със седеминчов чувствителен на докосване пълноцветен дисплей и висококачествена озвучителна система с девет високоговорителя.

Дисплеят изпълнява множество различни функции в автомобила, сред които показване на информация от предлаганата по желание навигационна система, разглеждане на изображения от цифров носител и управление с глас на свързани с безжична Bluetooth връзка мобилни устройства. Функциите на аудиосистемата могат да се управляват с бутоните, разположени върху многофункционалния волан.

При високите и средни нива на изпълнение централната конзола на арматурното табло предлага възможност за USB връзка и за включване на лични мобилни устройства като iPod и различни MP3 плейъри.

Два двигателя, които гарантират надеждност и динамика

На пазарите в Европа новият Chevrolet Malibu ще предлага избор от четирицилиндрови бензинов и дизелов двигател. Дизеловият двигател се произвежда в Кайзерслаутерн, Германия, и използва система Сommon rail за директно впръскване на горивото под високо налягане, два горноразположени разпределителни вала и модерен турбокомпресор с променлива геометрия и междинен охладител.

Двигателят има максимална мощност от 160 к.с. при 4 000 об/мин, 350 Нм въртящ момент при 1 750 об/мин и максимална скорост от 213 км/ч. В съчетание с механична предавателна кутия, дизеловият вариант постига комбиниран разход на гориво от 5.1 л/100 км.

Бензиновият задвижващ агрегат има максимална мощност 167 к.с. при 5 800 об/мин, която позволява постигане на максимална скорост от 204 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за 9.5 секунди при използване на механична предавателна кутия. Maксималният въртящ момент възлиза на 225 Нм при 4 600 об/мин. Този двигател има комбиниран среден разход 7.8 л/100 км.

Както 2.4-литровият бензинов, така и 2.0-литровият дизелов двигател могат да бъдат съчетани по избор с шест-степенна механична или автоматична предавателна кутия. Шест-степенната автоматичната трансмисия разполага с функция DSC (Driver Shift Control), която позволява на водача да сменя предавките ръчно по свое желание.

Aдаптивното електронно управление на трансмисията включва автоматично намаляване на скоростта при спускане по стръмен наклон чрез принудително задържане на по-ниска предавка и гарантиране на постоянна безопасна скорост.

Динамично и уверено поведение на пътя

Водачите на новия Malibu със сигурност ще оценят по достойнство превъзходната динамика в поведението му на пътя. Ключовите фактори за постигането на увереното поведение на Malibu и отличния комфорт на возене са широките следи на предния и задния мост (1 583 мм отпред, 1 585 мм отзад), стабилната самоносеща конструкция на каросерията и изпитаната схема на окачването с McPherson-елементи отпред и многозвенно решение на задния мост.

Безкомпромисна безопасност

Фактът, че Malibu спечели максималната оценка от пет звезди в тестовете за безопасност на EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) доказва категорично принадлежността на новия модел към най-безопасните представители на неговия клас.