Кметът на Лондон Борис Джонсън иронично призова руските олигарси да се съдят именно в британската столица, с което отговори на опитите на правителството да спре така наречения „съдебен туризъм“, практика при която богатите избират да подават искове към британските съдилища, съобщи Bloomberg.

„Ако някой олигарх чувства, че друг го е оскърбил, именно лондонските адвокати ще полеят с балсам душата му“, каза лондонският кмет. „Не ме е срам да кажа и на излъганите съпруги на милиардери от целия свят: ако мечтаете да го оберете до шушка, оберете го до шушка в Лондон, където специалистите по обиране ще ви бъдат благодарни за възможността да поработят“.

Повод за иронията на Джонсън стана законопроект, по който се работи в Камарата на лордовете и който има за цел да наложи определени ограничения за нерезиденти да подават искове в британския съд едни срещу други. По замисъл Великобритания трябва да стане мястото с най-обективно правосъдие по отношение на делата за клевета, а не просто място, където лесно се печелят дела. В частност той е насочен към исковете на американските граждани срещу американската преса.

Джонсън на свой ред заяви, че такива искове със съпътстващите ги разходи горещо се приветстват в британската столица.

Парите, похарчени и от ищците, и от ответниците, могат да се окажат в джобовете на готвачи, сервитьори, портиери, чистачки, ароматерапевти и по този начин да поминат на самата икономика и да дадат хляб ба бай-бедните и най-работещи семейства в града.